7 stvari, ki jih lahko počnete na SUP-u

Aktivnosti na supu

SUP ni nujno vedno povezan le s športno dejavnostjo ali pa zgolj z zabavo za družino. Obstaja še vrsto drugih načinov uporabe SUP-a. Morda ste že slišali, da je SUP-anje dolgočasno, vendar na SUP-u lahko izvajamo vrsto aktivnosti, katerih je tako veliko, da vseh nismo mogli našteti. Odločili smo se vam predstaviti 7 najljubših.

Preberite si tudi kako izbrati pravi SUP.

Ob tem ne pozabite, da je lahko SUP, če si ga delite še z drugimi člani družine ali s prijatelji eden izmed najbolj uporabnih pripomočkov na vodi. Pustite kreativnosti in domišljiji prosto pot, a hkrati pa ne pozabite na varnost.

Joga na SUP-u

SUP deskanje
SUP deskanje

1. SUP deskanje

Deskanje ali surfanje na SUP-u je ena izmed najbolj aktivnih dejavnosti, ki jih lahko počnete na SUP-u. Največja razlika med običajnim deskanjem na valovih in SUP deskanjem je v tem, da pri lovljenju valov lahko uporabljate veslo kot pripomoček za ohranjanje ravnotežja in  v nekaterih primerih tudi za prilagajanje hitrosti in smeri.

Če se z deskanjem na SUP-u šele spogledujete, je potrebno povedati, da ima SUP deskanje posebne značilnosti in izzive. Eden izmed glavnih nasvetov, ki ga lahko damo SUP deskarjem – začetnikom je, da morajo biti potrpežljivi. Tehniko pravilnega deskanja je potrebno osvojiti  in zato boste, vsaj na začetku več plavali, kot deskali.

Ko izbirate desko, ki jo boste uporabljali zgolj za SUP deskanje, se pozanimajte predvsem o strukturi podlage na delu deske kjer boste stali, o plavuti SUP-a, ki vam lahko deskanje precej olajša in pa, ali boste izbrali trdo ali napihljivo desko. Mnogi mislijo, da je SUP deskanje veliko lažje s trdimi SUP-i, a vendar imajo tudi napihljivi nekaj prednosti, predvsem za začetnike.

2. SUP ribolov

Ste kdaj pomislili, da bi lovili ribe medtem, ko stojite na SUP-u? Verjetno ne, če se z ribolovom ne ukvarjate vsaj ljubiteljsko. Če pa ste večji navdušenec nad ribolovom, boste ob povpraševanju kaj kmalu izvedeli, da obstajajo SUP deske, ki so posebej prilagodljive za ribolov.

Te deske so opremljene s posebnimi nosilci, na katere lahko pritrdite držala za palice, pladnje za vabo in ostalo opremo za ribolov. Na trgu se pojavlja vedno več opreme namenjene SUP ribolovu.

V primerjavi z ribolovom s kajaki ali čolni, nudi SUP ribolov številne prednosti, kot so boljši pregled nad vodo zaradi stoječega položaja in možnost, da se tiho in čimbolj neopazno približate področjem kjer se zadržujejo ribe.

SUP ribolov

Joga na SUP-u
Joga na SUP-u

3. SUP joga

Vadba joge na vodi postaja vedno bolj popularna. Ponekod se na SUP-ih izvaja tudi skupinsko vodena joga. Gotovo pa je najboljša izkušnja izvajanja joge na morju, ko se sami odpravite malo dlje od civilizacije in ko ne slišite običajnega hrupa z obale.

Družbo na morju vam bodo lahko delale ptice in ribe, ki izkušnjo v naravi še dodatno obogatijo. Rahlo valovanje morja in občasno pljuskanje vode vas lahko hitreje spravi v mirno meditacijo, kot če jogo izvajate na plaži. Seveda pa je najbolj priljubljena vodna površina za jogije jutranja morska bonaca ali mirno jezero.

Zaradi manj stabilne površine se bo ob izvajanju joge na SUP-u bolje razvil vaš čut za ravnotežje in fokus, z ohranjanjem ravnotežja pa je povezana tudi večja fleksibilnost mišic, ki skrbijo za ravnotežje v različnih položajih joge. Torej si lahko obetate napredek pri dosedanjem prakticiranju joge na suhem.

Jogo lahko vadite na kateri koli deski, vendar za največ udobja priporočamo napihljivo desko z dovolj prostornim in udobnim podstavkom, ki ga lahko dokupite kot dodatno opremo. Sicer pa za izvajanje joge na SUP-u priporočamo uporabo širših SUP desk z več prostornine, da boste čim bolj dvignjeni nad vodno gladino.

4. Družinsko supanje z otroki ali psom

SUPanje je čudovit način preživljanja kvalitetnega prostega časa s svojimi najdražjimi na prostem. Večina SUP-ov ima dovolj prostora in nosilnosti, da se vam na deski lahko pridruži še ena oseba.

V Hervisu pa imamo na voljo tudi SUP-e, ki imajo prostornino 1400 litrov, na njih pa je lahko hkrati tudi do 7 oseb. Taki SUP-i se imenujejo tudi družinski saj imajo dovolj prostora za celotno družino.

Če se na SUP odpravljate s psom, bo to zanj gotovo posebno in razburljivo doživetje. Tukaj je nekaj nasvetov, ki vam lahko pridejo prav:

  • Da se pes lažje privadi na SUP, dajte SUP kakšen teden prej v prostor, kjer se pes počuti varno in udobno,
  • v času, ko se pes privaja na SUP, mu nekajkrat nastavite priboljšek nanj,
  • Priboljški so vam lahko v pomoč pri učenju dveh ali treh pomembnih ukazov kot so »Čakaj«, »Sedi« ali »Dol« in »Gor«,
  • Trenirajte sedenje, stanje in veslanje s psom na suhem. Ob tem uporabljate ukaze, ki se jih je vaš pes naučil.
Družinsko supanje z otrokom
S psom na SUP-u

Dirkalno supanje
Nasvet

Pri dirkanju s SUP-om boste imeli večjo prednost tudi, če boste za veslo uporabili lažje karbonsko veslo.

5. SUP dirkanje

Dirkanje s SUP-om je šport, ki je vsako leto bolj popularen. Če ste aktivni športnik in ste v relativno dobri kondiciji, ste že precej bližje dirkalnemu SUP-u. Če se boste lotili tekmovalnega SUPanja, sta običajno na dirkah obvezna še varnostna vrvica in varnostni pas ali jopič (angl.: PFD – personal flotation device).

Dirkalne SUP deske so daljše in ožje ter zaradi manjšega upora tudi hitrejše. Najbolj pogosti dolžini dirkalnega SUP-a sta 12’6” in 14′. Za začetnike se priporoča krajša deska z izpodrivnim trupom.

Pri dirkanju s SUP-om vam bo zelo prav prišla tudi športna ura, s katero boste brez težav v živo sledili preveslano razdaljo in hitrost, hkrati po boste lahko po koncu vaše tekme ali treninga natančno preverili pot, ki ste jo opravili, nekatere ure pa beležijo tudi število zaveslajev.

6. SUP Touring

SUP Touring ali potovalno SUPanje je veslanje na dolge razdalje z zmernim tempom, navadno brez odmora. Če se navdušujete nad raziskovanjem narave, hkrati pa vam veslanje na dolge proge ne predstavlja težav, je SUP touring lahko vaš nov hobi.

Touring SUPanje je lahko tudi izjemna priložnost, da se odpravite raziskovati sosednje zalive ali celo otoke med vašim dopustovanjem na morju. Z raziskovanjem boste lahko našli tiste skrite dragulje narave ali pa samo zavetje pred hrupi plaže.

Razlika, ki je najbolj opazna med dirkalnim in potovalnim SUP-om je njegova širina. Večina turnih SUP-ov ima izrazit, poudarjen nos. Obstaja veliko različnih vrst potovalnih SUP-ov, poiščite najbolj primernega za vas na Hervis.si

SUP touring v sončni zahod

Sončenje na SUP-u

7. Sončenje

Ste si že kdaj zaželeli oddahniti od vrveža na plaži in se sončiti v miru? Potem vam predlagamo, da se sončite kar na SUP-u. Za razliko od blazin in napihljivih čolnov vam SUP nudi večjo mobilnost, trša podlaga pa večjo stabilnost.

Pazite le, da vas morski tokovi ne odnesejo predaleč od obale. Nikakor pa pri sončenju ne pozabite na zadostno zaščito pred soncem, kot tudi ne sončnih očal, saj se UV žarki odbijajo od vodne gladine.