Izlet na Porezen

Hervisov izlet meseca

Organizator:

Planinsko društvo Cerkno

Logotip planinako društvo Bohor Senovo
v sodelovanju s
Planinsko zvezo Slovenije

Planinska zveza Slovenije  

 • Cilj Izleta

  Porezen (1630 m)

 • Glavne značilnosti izleta

  Doživite Cerkljanske hribe in griče v pomladi. Pridružite se nam na planinskem izletu na Porezen. Ta najvišji vrh Cerkljanskega hribovja je med planinci zelo priljubljen cilj. Na vrh oziroma čezenj vodi veliko markiranih poti, nekatere izmed njih tudi kot del planinskih obhodnic, kot je Slovenska planinska pot (SPP). Planinske poti ves čas ponuja lepe razglede in bogato gorsko cvetje, raziskovalcem zgodovine pa številne užitke med raziskovanjem ostankov nekdanje Rapalske meje. Porezen je priljubljen tudi v zimskem času, ko je koča odprta ob koncih tedna.

 • Datum izleta

  Nedelja, 16. 10. 2022 (rezervnega termina v primeru slabega vremena ni)

 • Zbor in izhodišče

  Zbor ob 8. uri s startom iz parkirišča pri Bolnici Franja (https://bit.ly/3EGfDpn)

  Dostop do izhodišča: iz smeri Ljubljane na izvozu za Škofje Loko, čez Poljansko dolino, mimo Hotavelj, Kopačnice in Gorenjih Novakov do Bolnice Franja.

 • Opis planinske poti

  Lahka planinska pot

  Pot nas bo vodila po položnem kolovozu mimo domačije Podnjivč proti vasi Poljane. Na koncu vasi pa se začne strm vzpon, najprej čez travnike in nato skozi gozd. Po približno dveh urah bomo prispeli na Labinjske Lehe. Nadaljujemo naravnost čez obširne senožeti do gozda, pot se zlagoma vzpenja in pridemo na križišče, kjer se odcepi pot proti Črnemu vrhu in na drugo stran proti lovski koči na Šašu. Do vrha Porezna, ki ga ugledamo pred sabo, je še uro hoda. Za vzpon na vrh Porezna, 1630 m lahko izberemo tisto naravnost navzgor po razglednem grebenu ali pa krenemo desno po cesti do Planinske koče na Poreznu, 1590 m, od koder je do  vrha  le dobrih pet minut.

  Porezen, 1630 m je plečat, večinoma travnat hrib, ki se vzpenja nad dolinami Cerknice, Baške grape, Zadnje Sore in Davče. Je imeniten razglednik. Na vzhodni strani je v bližini Davča, za njo Škofjeloško in še naprej Polhograjsko hribovje, na jugovzhodu vidimo Javornike, Snežnik in Nanos. Na južni strani so strma pobočja z ozko dolino Zapoške s Počami in Cerknem, Bevkovim vrhom in vrhovi idrijskega hribovja, proti zahodu padajo pobočja Porezna v Baško grapo, za njo se vrstijo vrhovi tolminskih gora z Matajurjem, ob jasnem vremenu se za njim kažejo Dolomiti, na severu se nad Baško grapo dvigajo vrhovi Tolminsko – Bohinjskih gora, zadaj pa osrednji del Julijcev s Triglavom, proti severovzhodu se kažejo Karavanke in Kamniško – Savinjske Alpe.

  Poskrbljeno bo za strokovno vodenje in razlage.

 • Obvezna oprema

  Za planinski izlet potrebujete osnovno planinsko opremo – planinska oprema primerna vremenu in letnemu času, planinski čevlji in pohodne palice. V nahrbtniku ustrezna zaščita pred dežjem in mrazom, vetrom, klopi, pijača in manjša malica. Hrana in pijača bo na voljo tudi v planinskem domu na Poreznu.  Ne pozabite na planinsko izkaznico za leto 2022 in Dnevnik Slovenske planinske poti.

 • Prijava na izlet

  Prosimo, da do petka, 16. 9. 2022 izpolnite spodnjo prijavnico za udeležbo na izletu.

 • Več informacij

  Katarina Filipič, vodja izleta in planinska vodnica PZS

  mobitel: 031 615 245

Prijave na izlet so žal zaključene. Spremljajte nas na Facebooku in Instagramu za informacije o novih izletih v prihodnje.