Hervisov pohod na Gradišče

Organizator:
Planinsko društvo Vipava
v sodelovanju s
Planinsko zvezo Slovenije

Planinska zveza Slovenije  

 • Gradiška Tura - po stari in novi poti do vrha

  Krožna pot : Gradišče pri Vipavi – Gradiška tura (po Furlanovi in Otmarjevi poti) – Plaz – Gradišče pri Vipavi

 • Značilnosti poti

  Prvi del poti poteka po zelo zahtevni planinski poti Furlanova in Otmarjeva. Obe poti zahtevata od pohodnika poznavanje uporabe samovarovalnega kompleta in gibanja po zahtevnem in izpostavljenem terenu.

  Drugi del poti je počasen spust na izhodišče. Najprej se sprehodimo po Nanoški planoti nato pa se po pobočju z pogledom na zgornjo Vipavsko dolino spustimo na izhodišče.

 • Datum

  Sobota 9. 10. 2021.

  Ura in kraj starta: ob 8:00 izpred kampa Tura na Gradišču pri Vipavi

 • Čas hoje

  4 ure zmerne hoje

 • Opis

  Dostop do izhodišča

  S hitre ceste Razdrto – Nova Gorica se usmerimo na izvoz Vipava in nadaljujemo proti Vipavi. V krožišču zavijemo za kamp Tura oz. Gradišče pri Vipavi. Pot nadaljujemo navzgor, dokler ne pridemo do kampa Tura, kjer pred kampom parkiramo.

  Opis poti:

  V kampu zagrizemo v hrib za smer Gradiška tura. Na manjšem travnatem platoju zavijemo levo navzgor. Pot nas po melišču hitro pripelje med skalne stope. Že se znajdemo na razpotju Furlanova pot (zelo zahtevna pot) ali lažja in Otmarjeva pot.
  Za ogrevanje izberemo zelo zahtevno pot. Na poti je možen krajši postanek na lesenem podestu. Nadaljujemo do vrha zelo zahtevnega dela. Nato se spustimo po lažji poti proti Gradišču in Otmarjevi poti. Nato začnemo še z zelo zahtevno Otmarjevo potjo, ki nas pripelje pod sam vrh Ture.

  Iz vrha nadaljujemo proti Abramu in se na jasi odcepimo na levo proti Plazu. V počasnem in zložnem spustu pridemo do vrha Plaza, kjer se nam odpre pogled na Vipavo in okolico.

  Nato sledi še spust do izhodišča.

 • Oprema

  Samovarovalni komplet (plezalni pas, čelada in samovarovalo), primerna obutev.

  Ker nikjer na poti ni planinskih koč, prosimo vzamite s seboj tudi pijačo in malico.

 • Pomembna opomba

  V kolikor bodo vodniki ugotovili, da udeleženec nima primerne opreme, ga lahko pred vzponom zavrnejo. Gre za zahtevno pot, ki je za začetnike oz. neizkušene prenevarna. Vzpon poteka na lastno odgovornost.

 • Prijava na izlet

  Prosimo, da do 7. 10. izpolnite spodnjo prijavnico za udeležbo na izletu

Prijave na izlet so žal zaključene. Spremljajte nas na Facebooku in Instagramu za informacije o novih izletih v prihodnje.

Čaven Ferata
Zelo zahtevna plezalna pot na Lisco
Pogled z vrha plezalne poti na Lisco (foto: Boris Vrabec)