Izlet na Krim

Organizator:
Planinsko društvo Krim

v sodelovanju s
Planinsko zvezo Slovenije

Planinska zveza Slovenije  

 • Cilj izleta

  Krim, 1107 m

 • Glavne značilnosti izleta

  Tokrat nas pot pelje na Ljubljanski »Olimp«, ki ponuja najlepši pogled na prestolnico Slovenije.  Poleg razgleda na Ljubljano, od tu oko seže vse od Triglava, preko Posavskega in Dolenjskega hribovja do Notranjske. Krim je najpomembnejša trigonometrična točka Slovenije, saj je bil prav Krim med leti 1817 in 1828 izhodišče prve izmere zemljiškega katastra zdajšnje Slovenije. Krim pa je priljubljena točka planincev, tudi zavoljo tukajšnjega planinskega planinskega doma, kjer postrežejo z okusnimi domačimi tradicionalnimi slovenskimi jedmi.

 • Datum izleta

  Sobota, 8. 10. 2022  
  (rezervni termin v primeru slabega vremena je 22. 10. 2022).

 • Opis planinske poti

  Pot nas bo iz Rakitne vodila skozi zaselek Boršt in naprej po markirani makadamski poti do štiri km oddaljenega Ustja. Pri opuščenih kmetijah se bomo zaustavili, saj nudita čudovit razgled na kanjon Iške in Zale ter proti Notranjski in Dolenski.  Naprej nas bo pot vodila po kamionski poti mimo izvira Krvavice do Dolenjih senožeti imenovanih tudi Trebnce, kjer se bomo vključili na planinsko pot ki vodi iz Iškega Vintgarja na Krim. Najprej bomo obšli nekaj travnikov, zatem pa spet po kamionski cesti do stičišča planinskih poti v Žvencelnu, kjer je odcep planinske poti za Strahomer in Iško. Mi se bomo usmerili navzgor po markirani traktorski poti z zelo enakomernim naklonom do vrha Krima. Pri domu se bomo zaustavili za slabo uro, zatem pa nadaljevali pot ob vojašnici po stezi. Po desetih minutah bomo prispeli na glavno cesto ki vodi na Krim. Usmerili se bomo po njej proti Rakitni.

  Večji del poti bomo hodili po planinski poti imenovani Pentlja, katero je snovalo PD Podpeč Preserje pred nekaj leti. Zanjo bo možno dobiti žig kar na treh točkah – poleg Krima in Rakitne še Rotovc. Dolžina poti je dobrih 17 km s skupnim vzponom (tudi spustom) 800 m.

  Poskrbljeno bo za strokovno vodenje in razlage.

 • Obvezna oprema

  Za planinski izlet potrebujete primerno planinsko opremo, planinske čevlje in pohodne palice. V nahrbtniku ustrezna zaščita pred dežjem in mrazom, pijača in manjša malica. Ne pozabite na planinsko izkaznico za leto 2022 in Dnevnik Slovenske planinske poti – Krim je točka Razširjenje Slovenske planinske poti.

 • Prijava na izlet

  Prosimo, da do petka, 7. oktobra 2022 izpolnite spodnjo prijavnico za udeležbo na izletu.

 • Več informacij

  Janko Purkat, vodja izleta in planinski vodnik PD Krim

  051 369 213

Prijave na izlet so žal zaključene. Spremljajte nas na Facebooku in Instagramu za informacije o novih izletih v prihodnje.