Kaj naj oblečem med tekom?

Kakšna so ustrezna tekaška oblačila?

Če šele začenjate s tekom ali če ste tekač začetnik in že trenirate na primer za svojo prvo 5 kilometrsko preizkušnjo, se morda sprašujete: “Kaj naj oblečem med tekom?” Dobra novica je, da za uspešen tek ne potrebujete veliko tekaške opreme ali dragih oblačil. Stroški opreme za tek v primerjavi z drugimi športi niso visoki, kar pomeni, da si tek lahko privoščite precej hitreje kot marsikateri drugi šport. Obstaja pa tudi veliko nasvetov kako privarčevati, ko kupujete tekaška oblačila.

Če šele začenjate s tekom, vam seveda ni potrebno kupovati popolnoma nove garderobe tekaških oblačil, saj se na tek lahko odpravite tudi z navadnimi kratkimi hlačami in bombažno majico.

Večina začetnikov pa se vseeno ne zaveda, da je izbira ustreznih tekaških oblačil še kako pomembna za udobno počutje in hkrati zato zelo pozitivno vpliva tako na izvedbo teka, kot tudi na športne rezultate.

Tekači in tekačice Hervis

Pri nakupu tekaških oblačil bodite pozorni na nekatere značilnosti, ki vam lahko zelo olajšajo vašo tekaško izkušnjo

Tek v naravi ženska, hervis

Lahkotnost v tekaških oblačilih

Morda se ne zdi tako, a ena izmed najbolj pomembnih značilnosti tekaškega tekstila, ki psihološko precej vpliva na tekače je lahkost oblačil. Psihološki občutek lahkotnosti pri teku je težko dosegljiv, če nosite od potu premočeno bombažno majico. Teža majice, ki ne odvaja vlage stran od kože je lahko tudi do trikrat težja od lahke majice iz modernega tehničnega materiala kot je npr. poliamid.

Hitro odvajanje vlage

Moderni tekaški materiali, kot so poliester in poliamid  in celo nekatere vrste volne zelo hitro odvajajo vlago stran od kože. Zelo pomembno je, da koža, sploh v hladnejšem vremenu, ostane suha in topla. V toplejših in vročih vremenskih razmerah pa z materiali, ki odvajajo vlago ne prihaja do vnetij zaradi potenja. Zato je zelo primerno, da kupite hitro sušeča (ang.: quick drying) tekaška oblačila.