Kako izbrati pravi SUP

Katera vprašanja si morate zastaviti?

V tem vodiču bomo pregledali glavne lastnosti SUP-ov in vse, kar morate upoštevati, ko se odločate za nakup SUP-a.
Pred nakupom pa priporočamo, da si SUP izposodite, saj bo tako vaša izbira za nakup veliko lažja.

Pozanimajte se, katere SUP-e si lahko sposodite v Hervisu. Cene za najem športne opreme so zelo ugodne. Sicer pa veliko proizvajalcev nudi tudi brezplačna testiranja.

Družina na SUPih
Rezpredelnica velikosti SUP-ov Hervis
Rezpredelnica velikosti SUP-ov Hervis

Ključne točke pri odločitvah

SUPanja se lahko loti skoraj vsakdo, zato so tudi vrste SUP-ov zelo različne. SUPate lahko na mirnem jezeru, kjer boste zgolj sproščujoče veslali in uživali v naravi, morda vam je bližje lovljenje valov na morju ali pa se boste s SUP-om odpravili celo na daljšo turo ob morski obali ali po reki. Na SUP-u je zelo zanimivo izvajati jogo ali pa se samo malo sončiti. Ključnega pomena je, da izberete pravi SUP glede na namen uporabe.

Ko izbirate pravo desko razmislite tudi o tem, kako bo ustrezala vašemu telesu in kako želite, da se bo obnašala v vodi. Za boljšo izbiro odgovorite na sledeča vprašanja:

 • Si želite hitrejšo ali stabilnejšo desko?
 • Ste višje postave?
 • Kakšna je vaša teža?
 • Ste že izkušeni ali šele začenjate?

In pa še dodatno vprašanje, ki si ga morate postaviti preden se odpravite v trgovino:

 • Koliko oseb bo SUP uporabljalo?

Ključne točke pri odločitvah bodo predvsem:

 1. kakšen bo namen uporabe,
 2. oblika deske,
 3. prostornina ali debelina deske,
 4. velikost oz. dolžina in s tem povezana širina,

Ne pozabite na transport, torej, kako boste prevažali vaš SUP in koliko prostora za shranjevanje imate v garaži ali v stanovanju in kako velik je SUP z vso opremo, ko je zložen v vreči.

Šele, ko boste natančno vedeli kakšen je pravi SUP za vas, pa se odločite še za dodatno opremo, ki jo boste potrebovali na SUP-u.

Zgradba SUP-a in materiali

Najbolj nas zanimajo napihljivi SUP-i, zato poglejmo njihove najpomembnejše lastnosti materialov.

Napihljivi SUP-i so narejeni iz PVC-ja. Na delu, kjer stojimo, je material nekoliko drugačen, saj tako omogoča manj drsenja. Dražji, boljši SUP-i so zlepljeni skupaj s kvalitetnejšimi lepili, ki so odpornejši predvsem na morsko vodo ali pa so plasti med seboj termično spojene.

SUP-i so lahko eno- ali dvo-slojni. Slednji so bolj trpežni, to pa sicer ne pomeni, da enoslojni niso kvalitetni. Veliko je odvisno od kvalitete izdelave, seveda pa ne gre zanemariti, da enoslojni SUP-i zahtevajo večjo skrbnost pri vzdrževanju.

Kakovosten napihljiv SUP je zasnovan tako, da se napihne med 15 in 18 PSI (zračni tlak) in je ob popolni napihnjenosti dovolj tog in stabilen. SUP-i, ki se napihnejo do manj kot 13 PSI so slabše kvalitete, napihnjenost med 20 in 25 PSI pa pomeni višjo kvaliteto.

Kako izbrati SUP dbelina supa
Kako izbrati SUP širina supa
Supanje po reki
Turkizna barva morja Supanje

Kvaliteta SUP-a

Če je trdnost deske velika, na to vpliva način izdelave sredice trupa. Tako imenovani »dropstich« način šivanja pri izdelavi omogoča končnemu izdelku veliko trdnost. Dropstich tehnologija pri konstrukciji deske omogoča, da deska ohrani obliko, ko je napihnjena z višjim tlakom.

Glede na kvaliteto izdelave ima deska še eno lastnost, ki je zelo pomembna in to je neprepustnost. Deske, ki imajo večjo prepustnost je potrebno večkrat »donapihniti«. Kvalitetne neprepustne deske pa lahko zdržijo napihnjene tudi več tednov, preden jih bomo morali ponovno napihniti do konca.

Obstajata dve najvidnejši razliki pri konstrukciji trupa. Prva verzija trupa je spredaj ploska in široka in je primerna predvsem za prostočasno uporabo, za začetnike in družine ter za surfanje. Druga vrsta so SUP-i z izpodrivnimi trupi. Ti imajo koničasti nos ali lok v sprednjem delu, podoben tistemu v kajaku ali kanuju. Trup reže skozi vodo in potisne vodo mimo nosu na stranice deske in s tem ustvari hitrejšo vožnjo. Učinkovitost take oblike trupa povzroča manj napora pri veslanju, kar vam omogoča daljše razdalje z večjimi hitrostmi. Prav tako z njimi lažje vozite naravnost, je pa zato manevriranje z njimi nekoliko težje.

Vrste SUP-ov glede na uporabo

ALL-ROUND

Ko se sprašujemo kako izbrati pravi SUP moramo vedeti, da je največje povpraševanje je za večnamenske ali all-round SUP-e. Z razmahom popularnosti SUPanja se je pojavila težnja po vrsti SUP-a, ki se ga lahko uporablja za kar največ možnih namenov. Ti SUP-i so namenjeni predvsem začetnikom in zabavi v vodi, kar pomeni tudi skakanju otrok v vodo ali  počasnejšemu veslanju za sprostitev, uporabljate pa jih lahko tudi na primer za izvajanje joge na deski.

All-round SUP ima spredaj nekoliko privzdignjen, širši noš, širina deske je med 30” in 35” (75 do 90 cm), deska pa ni krajša od 10′ (300 cm). Širša kot je deska, bolj je stabilna in lažje boste držali ravnotežje na njej. Če želite SUP uporabljati v dvoje ali skupaj z otrokom, izberite daljšo desko (med 320 in 350 cm) in z večjo debelino (15 cm) in prostornino, ki bo povečala nosilnost deske.

Nasvet

NASVET: PROSTORNINA DESKE NAJ BO DVAKRATNIK SKUPNE TELESNE TEŽE NA DESKI.

Primer: Če je na SUP-u 90 kg oseba, naj ima SUP prostornino vsaj 180 litrov, če sta na SUP-u dve osebi, ki skupaj tehtata 150 kg, naj ima SUP prostornino vsaj 300 litrov.

TOURING

Če si želite s SUP-om potovati  od zaliva do zaliva ali po mirnejših rekah, je za vas primeren touring ali potovalni SUP. Namenjen je za hitrejša potovanja, za športno veslanje in obeta več preveslanih kilometrov, hkrati pa tudi več doživetij.

Večina Touring SUP-ov ima izrazit poudarjen nos in izpodrivni trup, ki bolje reže vodo, je hitrejši in lažje drži smer. Širina deske je okoli 30” (75 cm), dolžina pa je precej daljša od all-round SUP-ov in sicer med 12′ in 14′ (med 360 in 430 cm). Daljša kot je deska, bolje drži smer.

RACE

Če želite tekmovati ali zgolj dirkati za lasten užitek in rekreacijo, so za to najprimernejši posebni race ali tekmovalni SUP-i. Za tekmovanje primerni SUP-i so navadno takih dolžin, kot so tekmovalne kategorije oz. tekmovalni razredi in sicer so to najpogosteje 12′ (360 cm) in 14′ (430 cm).

Širina deske je precej ožja od širine touring desk, kar pomeni, da je deska manj stabilna in je za njeno obvladovanje potrebno že boljše ravnotežje. Ožja kot je deska, manj ima upora in je veslanje na njej zato lahko hitrejše.

Obstajajo še deske za druge namene, med katerimi so npr. Wave ali surf deske za jahanje valov ali pa White water deske za vožnjo po divjih vodah, brzicah in hitrejših rekah.

Kako supati? Ženska na SUPu z veslom navpično
Na SUP-u proti sončnemu zahodu

Dodatna oprema

Obvezna dodatna oprema pri vseh vrstah SUP-ov je:

 • Veslo. Za All-round in Touring supanje je dovolj aluminijasto veslo, za daljše SUPanje pa so primernejša karbonska vesla, ki so lažja in nas zato manj utrudijo. Za All-round SUP-e in v primeru, da bo SUP uporabljalo več oseb izberite veslo, ki je nastavljivo po dolžini, sicer pa velja, da naj bo veslo višje od vaše telesen višine za približno 25 cm.
 • Varnostna vrvica (ang.: leash) Varnostno vrvico si namestimo okoli gležnja in s tem zagotovimo, da nam ob morebitnem padcu v vodo SUP-a ne odnese stran. Obstaja več različnih vrst vrvic in sicer ravne in zavite. Za začetnike je bolj primerna ravna, saj se v njo ne boste zapletali med prestopanjem, zavite pa se uporabljajo predvsem pri surfanju.
 • Varnostni jopič, neopren ali UV majica. Primeren je predvsem za otroke ali tiste, ki raje SUPajo v valovih ali celo na divjih vodah. V primeru, da SUPate v hladnejšem vremenu, so zelo primerni tudi neoprenski jopiči, ki vas ščitijo pred mrazom, če pa ste izpostavljeni močnemu soncu, si omislite funkcijske majice z UV zaščito in z dolgimi rokavi.