Kako izbrati tekaške copate

Piše: Marko Mrak

Tekaški copati so več kot obutev

Ko tečemo, uživamo v gibanju in smo sproščeni. To nam omogočajo dobro izbrana oprema, odličen trening in dobra telesna pripravljenost. Nakup tekaških copat je za nekoga lahko pravi podvig, za drugega pa prijeten dogodek.

Tekaški copati so več kot obutev, so vaš tesen spremljevalec pri tekaških podvigih in zato morajo biti izbrani skrbno.

Dobri tekaški copati so poleg dobro pripravljenega tekača najpomembnejši del teka, zato je dobro, da izberete najboljše copate, ki so primerni za vas. Pripravili smo nekaj napotkov, ki vam bodo pomagali, da se boste lahko odločili preudarno.

Kako izbrati tekaške copate
Ženske tečejo čez most
Kako so sestavljeni tekaški copati?
Tekačica se pripravlja na tek

Kako torej izbrati tekaške copate?

1. Kupujte copate popoldan, ko je stopalo večje, saj boste le tako izbrali najprimernejšo velikost.

2. Copati so sestavljeni iz več različnih delov:

PRSTNI DEL je sprednji del copatov, ki se mora popolnoma prilegati po širini in višini. Ne smete čutiti nobenih robov ali šivov, prsti morajo imeti dovolj svobode in za prst prostora.

PETNI DEL je zadnji del copatov, ki peti nudi oporo in jo ščiti pred zunanjimi vplivi. Prilegati se mora, ne da bi pritiskal na notranjo in zunanjo kost gležnja, ahilova tetiva mora imeti popolno svobodo gibanja, peta pa mora pri pomerjanju lepo zdrsniti v copat.

NART – tekači z višjim nartom naj bodo pozorni na tip zavezovanja, prileganje višini narta, debelino jezika in sistem notranjega dela copata.

ZUNANJI DEL COPATOV je ključnega pomena glede na razmere, v katerih boste tekli. Za jesenski in zimski tek je priporočljiva boljša membrana z manjšo prepustnostjo vode, vendar taki copati niso priporočljivi za tek poleti, saj stopalo premalo diha.

PODPLATI so sestavljeni iz srednjega dela, ki vsebuje številne tehnologije za blaženje, spodnji del pa ima različno strukturo za tek po različnih terenih.

Razlika v višini med peto in prsti

Razlika v višini med peto in prsti razporedi sile po stopalu in vpliva na tehniko teka. Pri tekaških copatih ta razlika običajno znaša približno 10 mm. Pri nakupu morate imeti dober občutek v vseh fazah koraka, kajti to zmanjša pritisk na stopalo in izboljša tehniko teka.

3. Pri nakupu ne glejte na copate kot na obutev, pri kateri je edino merilo dovolj prostoren prstni del, ampak upoštevajte vse dejavnike, ki vas bodo ščitili pred zunanjimi vplivi in poškodbami ter poskrbeli za dober prenos energije tekaškega koraka. Obutev naj se “zlije” z vami.

4. Ne kupujte tekaških copat glede na razpoloženje ali modne smernice, saj tu šteje samo to, da se copati prilegajo vašim stopalom.

Pomoč

Če imate težave z izbiro, si lahko pomagate z našim spletnim izbirnikom tekaških copat.

Sproščen tek po mestu čez mostove. Kako izbrati tekaške copate
Moški tek v naravi po dežju

5. Če imate stare copate za tek, jih ob nakupu novih vzemite s seboj. Dobro je namreč vedeti, kje je obraba in kakšno tip tekaških copatov ste imeli. Načeloma obstajata dva tipa, in sicer:

NEVTRALEN – za normalna stopala,

STABILEN – pron stabilen za pronacijo (zvračanje stopala navznoter) / supin nevtralen za supinacijo (zvračanje stopala navzven).

6. Pri nakupu tekaških copatov upoštevajte:

HITROST – za hiter tek in za tekače z dobro tehniko teka so primerni manj blaženi in odzivni copati.

RAZDALJA – za krajše in daljše razdalje so tako za začetnike kot izkušene tekače primerni dobro blaženi copati.

BREZPOTJE – tek po brezpotju zahteva večjo zaščito in oporo ter podplate z več oprijema.

7. Pri pomerjanju obujte oba copata in se sprehodite po prodajalni ali tecite na mestu, da začutite, kaj se dogaja s stopali.

In na koncu, vendar nikakor najmanj pomembno je, da se odločite za tekaške copate, ki so kakovostni, čeprav boste za to morali odšteti kakšen evro več.