Kako otroka naučiti voziti kolo

Bodite zgled

Otroci s podeželskih območij so običajno na kolesu hitri kot blisk. Zdi se, da vožnjo s kolesom obvladajo skoraj bolje kot hojo. Po drugi strani pa morajo starši mestnih otrok, ki jim kolo ni glavno prevozno sredstvo, vložiti malo več napora, da njihovi malčki izpopolnijo vožnjo s kolesom.

Če bi radi dosegli, da bi imel vaš otrok pozitiven odnos do kolesarjenja, naj za začetek to vidi in občuti pri vas. Naj vas vidi, kako veselo razpoloženi vozite kolo in tako bo dobil željo, da bi se preizkusil tudi sam.

Očka in otrok na kolesu s stolčkom
Kolesarjenje z otrokom
Kako otroka naučiti voziti kolo

Kdaj in kako začeti

Poudariti je treba, da se nekateri otroci hitreje naučijo vožnje s kolesom od drugih, tako kot nekateri otroci hitreje shodijo ali se hitreje začnejo plaziti.

Zato ni nekega splošnega pravila, kdaj se mora otrok naučiti te veščine, ali v kolikšnem času jo mora obvladati. Vendar prevladuje mnenje, da bi moral otrok znati voziti kolo do petega leta. Ker je za vožnjo kolesa glavni predpogoj vzdrževanje ravnotežja, strokovnjaki svetujejo otroško kolo brez pedalov, s pomočjo katerega najmlajši razvijejo gibalne zmožnosti in občutek za ravnotežje.

Vendar imajo nekateri otroci lahko težave, ko morajo nenadoma poganjati pedale, tako da glede tega ni nekega enotnega pravila. Če se otrok prvič vozi s kolesom s pomožnimi kolesi in se prvič uči loviti ravnotežje, mu ob pomoči odrasle osebe to veščino uspe obvladati v samo desetih minutah.

Primerno je tudi trikolo, ki otroku pomaga pridobiti moč, potrebno za poznejše poganjanje. Tudi otrok, ki je star 6 let ali več in ki prvič sede na kolo, vožnjo lahko obvlada v manj kot eni uri.

Prva prava vožnja

Ko otrok prvič sede na pravo kolo, mu razložite osnovna načela vožnje in hodite ali tecite poleg njega ter ga držite, dokler ne začutite, da se pelje sam.

Vsekakor mu razložite, kako naj uporablja zavore in kako naj se ustavi – tudi ustavljanje je na začetku »umetnost«, ki jo je treba obvladati. Otroka podučite, naj gleda naravnost in pazi na okolico.

Pomoč

V HERVISOVIH TRGOVINAH SMO ZA NAJMLAJŠE PRIPRAVILI VELIKO IZBIRO KOLES, VSE OD POGANJALČKOV DO NEKOLIKO VEČJIH KOLES ZA STAREJŠE OTROKE. PREVERITE PONUDBO V NAJBLIŽJI TRGOVINI ALI NA VVWW.HERVIS.SI

Očka uči sina voziti kolo
Veseli otroci na kolesu

Otroku ostane v čudovitem spominu trenutek, ko se nauči voziti kolo, in ko dobi občutek moči ter neodvisnosti na dveh kolesih.

Da bi otroka naučili voziti kolo, sta poleg kolesa in zaščitne opreme potrebni tudi malo dobre volje in vaje. Seveda bodite na začetku vedno poleg njega in ga pazite, dokler ne postane samostojen mali voznik.

Naučite ga dveh osnovnih pravil varnosti: pred vsako cesto se je vedno treba ustaviti in dobro pogledati na levo, desno in spet na levo stran. Vsakokrat ko obrača, zavija ali menja vozni pas, mora pogledati nazaj.

Ne pozabite na varnost!

Otrok, ki se uči voziti kolo, potrebuje čelado, pa tudi ščitnike za kolena in komolce.

Čelada mora biti ustrezno velika. Zaradi zmanjšanja verjetnosti nesreč in poškodb mora biti kolo prave velikosti.

Ko sedi na sedežu, mora otrok s prsti na nogah doseči tla. Dobro je, da ima kolo na krmilu penasto zaščito, da je otrok zaščiten pred poškodbami zaradi padca ali nenadnega zaviranja.

BODOČI KOLESARSKI GENIJ?

MED ČETRTIM IN OSMIM LETOM STAROSTI VEČINA OTROK RAZVIJE TELESNO KOORDINACIJO, KI JE POTREBNA ZA UČENJE VOŽNJE S PRAVIM KOLESOM. VENDAR JE POMEMBNO TUDI, DA SO OTROCI NA TO PSIHIČNO PRIPRAVLJENI, OZIROMA DA PREMOREJO SAMOZAVEST IN PRAVO NAVDUŠENJE.

Z nekaj navodili in veliko spodbude ter potrpljenja z vaše strani se otrok lahko dokaj hitro nauči voziti kolo, in kar je najpomembnejše, vzljubi kolesarjenje.

Ko bo vaš malček obvladal vožnjo s kolesom, se bo lahko vozli z vami in z njim boste preživljali kakovosten čas na prostem. Morda bo nekega dne užival v kolesarjenju kot športu, ali pa bo v kolesu našel najboljše prevozno sredstvo.

Razigrani in veseli otrok na kolesu