Kako supati? 12 nasvetov za začetnike

Kaj je supanje?

Supanje ali Stand Up Paddleboarding je ena izmed najljubših aktivnosti na prostem. Razlog za to je predvsem dejstvo, da se ga lahko loti skoraj vsak, saj je osnovno obvladovanje deske zelo enostavno.

Supanje izvira iz surferske kulture na Havajih, kjer najstarejši opisi supanja segajo celo 3000 let nazaj v zgodovino. Popularnost supanja pa se je razširila predvsem v začetku 21. stoletja v Kaliforniji.

V primerjavi s surferskimi deskami so SUP deske širše in stabilnejše, tako lahko z njimi veliko lažje upravljamo premikanje po vodi. Ta popularni vodni šport je tudi odličen način za izboljšanje vaše fizične moči in kondicije.

Kako supati? Moški na SUPu ob sončnem zahodu

Različne možnosti uporabe SUP-a od navadnega veslanja, preko surfanja na valovih in vožnje po rečnih brzicah, do joge na SUP-u ali celo ribolova, pa supanje prepričljivo uvršča med najbolj zabavne športe na prostem.

Kako supati? Ženska kleče na SUPu vesla

Nasveti za supanje

Za vse SUP navdušence smo pripravili nekaj nasvetov za supanje, ki vam bodo dobro predstavili ta šport in vas prepričali, da se tudi sami poizkusite v tej zanimivi aktivnosti.

1. Pravilna izbira SUP-a

Najpomembnejši nasvet je povezan z izbiro SUP deske. Pomembno je da dolžino, širino in debelino SUP deske izberete glede na svojo telesno višino in težo.

Svetujemo pa vam tudi, da se o primernosti SUP-a posvetujete s strokovnjakom, ki bo pravo vrsto SUP-a izbral predvsem glede na to, kako boste SUP uporabljali.

Dolžine in širine se namreč zelo razlikujejo glede na to, ali bodo SUP večinoma uporabljali otroci za zabavo, žene za prakticiranje joge na SUP-u ali pa boste SUP uporabljali sami, na primer za daljše in hitrejše veslanje.

2. Izbira vesla za supanje

Veslo naj bo višje od vaše višine za približno 25 cm. Obstajajo lažja in težja vesla. Navadno je tako, da lažje kot je veslo, dražje je.

Dolgotrajno veslanje z lažjim veslom pa vam bo višjo ceno hitro odtehtalo, saj teža vesla močno vpliva na vašo utrujenost.

Nekatera vesla imajo možnost nastavitve dolžine in tako lahko isto veslo uporablja več uporabnikov ali pa se to lahko uporabi za različne načine supanja.

Kako supati? Ženska na SUPu. Učenje supanja

Kako supati? Družba štirih suparjev

3. Začnite v družbi in preverite vreme

Vedno najprej poskrbite za vašo varnost. Priporočljivo je, da se začetniki ne lotevate supanja sami, temveč v družbi.

Če imate možnost, začnite v mirnih vodah, sicer pa predvsem na morju pred aktivnostjo preverite vreme in se ne oddaljujte predaleč od obale.

Če supate dlje časa, se držite vzporedno z obalo. Začnite počasi in postopno in pazite na plavalce v vodi.

Informacija

V spletni trgovini Hervis.si imamo na voljo več kot 70 artiklov povezanih s supanjem

Upravljanje SUP-a

V nadaljevanju predstavljamo načine upravljanja za boljšo odzivnost SUP deske v vodi in prijetnejšo izkušnjo veslanja.

4. Postavljanje v stoječi položaj

Ko se prvič postavljate na desko, začnite najprej kleče s koleni na deski. Tako boste najhitreje osvojili osnovno ravnotežje.

Preden se postavljate v stoječi položaj, najprej postavite eno nogo na desko in ohranite drugo na kolenu ter naredite nekaj zaveslajev, da dobite še boljši občutek za ravnotežje.

Nato zamenjajte nogi in naredite nekaj zaveslajev tudi v tej postavitvi. Ko prvič vstanete, naj bodo noge postavljene na sredino deske, v širini ramen. Rahlo stisnite trebušne mišice, pogled pa naj bo usmerjen naprej in ne navzdol.

Kako supati? Moški na SUPu kleči z enim kolenom in vesla

KAko supati? Trije na SUPu ob sončnem zahodu

5. Pokrčena kolena in sproščena stopala

Ko stojite zravnano na deski, rahlo pokrčite kolena. Tako boste bolj odzivni na spremembe, ravnotežje pa boste lovili z manj truda.

Če boste kolena dlje časa držali vzravnana, boste sicer imeli občutek, da je utrujenost mišic manjša, a tako se bodo v vaših nogah hitreje pojavili mravljinci. Ti se lahko pojavijo tudi, če se boste s stopali in prsti skušali oprijemati deske.

Več mravljincev, večja bo utrujenost nog po koncu supanja, zato bodite čim bolj sproščeni.

6. Držanje vesla

Pravilno držanje vesla najlažje preverite tako, da postavite veslo tik nad glavo v vodoravni položaj, vaše roke pa postavite na veslo tako, da bo kot v komolcih 90 stopinj.

Vesla ne oprijemajte premočno, konice prstov naj bodo sproščene. S tem se boste v veliki meri izognili prehitri utrujenosti rok.

Kako supati? Ženska na SUPu zmagoslavno drži veslo nad glavo
Kako supati? Ženska na SUPu z veslom navpično
Kako supati? Veslo v vodi. Perspektiva iz gladine.

7. Pravilno veslanje na SUP-u

  • V izogib vijuganju vbadajte veslo v vodo čim bolj vertikalno.
  • Ukrivljeni del lista vesla naj bo obrnjen naprej in poravnan pravokotno na desko.
  • Veslo pomikajte čim bolj ob deski. Na začetku je priporočljivo celo, da se z robom vesla rahlo dotikate deske. Zvok stika vesla z desko vas bo opozarjal, da tehniko izvajate pravilno.
  • Za največji izkoristek zaveslaja vesla ne vlecite k sebi, ampak se s svojo težo oprite nanj in ga potisnite čim globje v vodo. Tako boste aktivirali tudi hrbtne mišice, za kar vam bodo na koncu hvaležne mišice v rokah.
  • Zgornjega dela roke ne pomikajte naprej, ampak proti gladini vode navzdol.
  • Zaveslaj naj bo v prvem delu čim daljši, to pa dosežete tako, da spodnjo roko postavite čim dlje naprej in veslo vstavite v vodo čim dlje naprej od sebe.
  • Veslo izvlecite pri petah in ne podaljšujte zaveslaja, saj bo trud, ki ga boste porabili za izvlek vesla kasneje zmanjšal učinkovitost zaveslaja.
  • Ko veslo izvlečete iz vode, komolec obrnite navzven in s tem  poravnajte veslo z desko. Tako boste veslo izvlekli veliko lažje.
  • Preden se navadite na desko, ob vsakem zaveslaju naredite kratek odmor, da boste bolje nadzirali smer.

8. Zavijanje in obračanje

Obstaja več vrst zavijanja s SUP desko glede na željeno hitrost zavijanja.

Najlažji a najpočasnejši način je, da ob zavijanju desno, potopite veslo na levi strani deske, trup telesa pa ob tem obrnete v desno. Isto pravilo velja v nasprotno smer, če želite zaviti v levo.

Za malo hitrejši zavoj postavite veslo postrani, kolikor gre vzporedno z vodo. Ob tem v vodi naredite polkrog namesto zaveslaja ob deski.

Za najhitrejše zavijanje, oziroma obračanje na mestu, pa uporabite pivot zavoj.

Kako supati? Zavijanje. Moški na SUPu
Pivot zavoj pri supanju

9. Pivot zavoj za naprednejše začetnike

Za izvedbo zavoja je potrebno, da se z nogami po deski premaknete toliko nazaj, da se rep deske potopi, sprednja konica deske pa dvigne v zrak.

Priporočamo, da pivot zavoj najprej vadite v sede. Na desko se usedite tako, da noge ostanejo v vodi in poiščite mesto, kjer lahko kljub neravnemu položaju deske še vedno ohranjate ravnotežje.

Veslo vstavite v vodo čim bolj poravnano z gladino vode in ga potegnite k sebi. Opazili boste, da se deska tako obrne zelo hitro.

Za pivot zavoj v stoje stopite z eno nogo nazaj pod kotom 45 stopinj, drugo pa ohranite poravnano z desko spredaj. S pritiskom ene ali druge noge na desko regulirajte koliko se zadnji del deske potopi in tako ohranjajte ravnotežje.

Bolj kot je deska na zadnjem delu potopljena, hitreje se bo obrnila. Za obračanje stoje potopite veslo stran od deske in ga upravljajte tik pod gladino.

Varnost na SUP-u

Še nekaj dodatnih nasvetov vezanih na varnost:

10. Varnostna vrvica

Obstajata dve vrsti varnostnih vrvic, ravna in zavita.

Ravna vrvica je primernejša za surfanje s SUP-om, da ne moti prestopanja naprej in nazaj po deski.

Za začetnike, ki supajo na mirnih vodah pa je bolj primerna zavita, saj ta ostaja izven vode na deski in tako ne moti zaveslajev.

Varnostna vrvica za SUP
Kako supati? Ženska na SUPu z veslom po vodi

11. Srečanje z večjimi valovi

Če ste še začetnik, se je večjim valovom najbolje izogibati, če pa je srečanje z valovi nepredvideno in zaradi srečanja z drugim plovilom neizbežno, priporočamo, da desko ob srečanju obrnete pravokotno na val.

Tako se bo deska na valu zamajala le v smeri naprej-nazaj, ravnotežje pa boste nadzirali le v eni smeri, kar je veliko lažje, kot pa če se srečate z valom pod nepravim kotom.

Za še boljšo ohranitev ravnotežja pa se postavite v klečeči položaj.

12. Varnost SUP-a in vas

Kot začetniki v športu se pogosto soočimo s situacijami, ki nam lahko povzročijo neudobje in v najslabšem primeru tudi poškodbe nas ali pa opreme, ki jo uporabljamo.

To lahko preprosto preprečimo z nakupom varovalne opreme. Kot pri večini vodnih aktivnosti, je tudi pri SUP-u priporočljiva uporaba varnostnega jopiča.

Za aktivnosti kot so turno supanje ali SUP joga, pa zaradi daljše izpostavljenosti soncu priporočamo uporabo UV majice, ki vas bo ščitila pred opeklinami po telesu.

Za samo zaščito SUP-a pa priporočamo SUP torbo saj bo tam na vremenskimi vplivi hkrati pa bo nošnja tega veliko lažja.

Kako supati? Trije na SUPu
NAjem športne opreme Hervis

Najem SUP-a in tečaji supanja

V nekaterih Hervisovih trgovinah lahko SUPe-tudi najamete. Oglejte si kakšna je cena dnevnega najema in v katerih trgovinah se lahko dogovorite za najem.

Najem je sploh za začetnike ena izmed najboljših možnost, saj pred nakupom lahko za zelo ugodno ceno preizkusite ali je ta šport za vas in kako se počutite na deski.

Vaše SUP aktivnosti bodo s poznavanjem prave tehnike in varnosti veliko bolj zabavne in brezskrbne.

Ob jezerih, morskih plažah in celo na nekaterih rekah lahko najdete veliko ponudnikov, ki vas bodo naučili pravilne tehnike veslanja in uporabe SUP-a.

Učenje je lahko zelo zabavno, sploh če se na tečaj odpravite v družbi.

SUPer SUPanje vam želi Ekipa Hervis.