10 pozitivnih učinkov teka

Kako tek koristi za zdravje Hervis
Kako naj se oblečem za tek
Ostani zdrav pri teku

Pozitivni učinki teka

Tek prinaša veliko koristi za zdravje in je najbolj naravna oblika človekovega gibanja. Pozitivni učinki teka so dokazani. Za tek potrebujete le dobre tekaške copate, primerna oblačila in že lahko začnete!

  1. Tek krepi mišice in spodbuja dobro razpoloženje. Pri teku porabimo veliko kalorij, zato je tek lahko zaveznik pri vzdrževanju ali doseganju zdrave telesne teže.
  2. Že samo enkratni tek lahko neposredno vpliva na spomin. Z rednim tekom se lahko poveča hipokampus, del možganov, ki je zadolžen za verbalni spomin in učenje.
  3. Med tekom možgani tvorijo dve močni skupini kemičnih snovi za dobro razpoloženje: endorfine in endokanabinoide. Slednji izzovejo občutek evforije in imajo podoben učinek kot thc v marihuani.
  4. Tek pripomore k lepemu telesu s krepitvijo in oblikovanjem mišic. Gre za mišice meč, kolenskih tetiv, mišic kvadricepsa, mišic pritegovalk (notranjih mišic) in mišic zadnjice.
  5. Tek ima posebno vlogo pri zaščiti sklepov, saj zmanjšuje tveganje za nastanek osteoporoze, kar je ravno nasprotno od splošnega prepričanja. Z obremenitvijo kosti in mišic se te utrjujejo in tako ščitijo sklepe.
  6. Z rednim tekom krepimo imunski sistem. Telesna aktivnost, kot je tek, s svojimi pozitivnimi učinki za zdravje prispeva k naravni zaščiti pred virusi in bakterijami, hkrati pa se pri teku krepijo tudi naša pljuča.
  7. Tek na splošno ohranja zdravje! Pozitivni učinki teka niso povezani s tekmovanjem na maratonu. Klinika Mayo je objavila raziskavo, v kateri trdi, da je že 50 minut teka na teden dovolj za zaščito pred možgansko kapjo, artritisom, sladkorno boleznijo, povišanim holesterolom in visokim krvnim tlakom.
  8. Ko boste pričeli s tekom, boste občutili večjo samozavest. Imeli boste več nadzora nad svojim telesom in življenjem.
  9. Poleg tega, da tek prispeva k povečanju mišične moči in vzdržljivosti, obremeni kosti. To pomeni, da telo aktivno pošilja bistvene minerale v kosti, s čimer se poveča njihova gostota.
  10. Ker tek spodbuja dobro razpoloženje, se z njegovo pomočjo lažje spopadamo s stresnimi situacijami. Tek prispeva k boljšemu spanju, zato tenzijski glavoboli in depresivno razpoloženje postanejo preteklost. Občutite tudi, da imate več energije in da ste bolj umirjeni.