Izlet na Črno prst

 • Cilj izleta

  Črna prst (1844 m)

 • Glavne značilnosti izleta

  Doživite bohinjske gore v zgodnji jeseni. Pridružite se nam na planinski turi na Črno prst. Črna prst je bržkone res prva prava gora v vencu gora nad Bohinjem, če le te nizamo z jugovzhoda v smeri urnega kazalca. Ni višina tista, ki daje Črni prsti značaj prave gore, pač pa je to mogočen vrh, ki se dviga visoko nad Bohinjsko Bistrico in na sever kaže s kratko steno in strmim senčnim pobočjem resnobno podobo. Črna prst je vrh v izpostavljenem grebenu Bohinjsko – Tolminskih gora in nudi izjemne poglede na osrednji del Julijskih Alp s Triglavom, Bohinj je kot na dlani, prav tako strmi bregovi slikovite Baške grape, vidi se morje, na vzhodu pogled zaobjame tudi del Karavank ter Kamniško – Savinjske Alpe.

  Na poti je Orožnova koča pod Črno prstjo, sploh prva koča Slovenskega planinskega društva, ki je bila prvotno postavljena že leta 1894, pred 15 leti pa je bila na istem mestu postavljena nova koča.

 • Datum izleta

  sobota, 16. oktober 2021

  Zbor je pred Osnovno šolo v Bohinjski Bistrici ob 7:30.

 • Strma, tehnično nezahtevna pot

  Zbor je pred Osnovno šolo v Bohinjski Bistrici ob 7:30. Od tu se bomo skupaj z osebnimi vozili odpeljali proti Soriški planini in po gozdnih cestah pod Črno prst (dobre pol ure vožnje, odsvetujemo zelo nizka vozila).

  Od parkirišča pod Orožnovo kočo nas bo pot strmo vodila (dobre pol ure) do Orožnove koče na Planini za Liscem pod Črno prstjo. Možnost okrepčila. Črna prst se bohoti nad planino. Steza vodi dalje skoti bukov gozd in med alpskimi grmišči preide na melišča z balvani pod vršno gmoto Črne prsti. V nekaj ključih premagamo neprijeten del poti po strmem gruščnatem pobočju in dosežemo preval Čez Suho. Odpre se nam pogled na južno stran, pot pa nas povede po kratkem razglednem grebenu na zahod do Doma Zorka Jelinčiča, ki je od vrha oddaljen le nekaj korakov. Skupaj nas čaka 900 m vzpona za kar bomo potrebovali okrog 2 uri in pol. Sestopili bomo po isti poti in si pri Orožnovi koči privoščili malico.

  Pot tehnično ni zahtevna, je pa relativno strma.

 • Obvezna oprema

  Za pohod potrebujete osnovno planinsko opremo – obvezno visoke planinske čevlje, priporočamo tudi pohodne palice.

 • Prijava na izlet

  Prosimo, da do četrtka 14. 10. izpolnite spodnjo prijavnico za udeležbo na izletu

 • Več informacij

  Vodja izleta: Martin Šolar, vodnik PZS z dolgoletnimi izkušnjami

  martin_solar@yahoo.com

  mobitel: 041 627 891

Prijave na izlet so žal zaključene. Spremljajte nas na Facebooku in Instagramu za informacije o novih izletih v prihodnje.

Klopca ljubezni na Lisci (foto: Boris Vrabec)
Pogled z vrha plezalne poti na Lisco (foto: Boris Vrabec)
Pohodniki na vrhu Lisce