Ferata Mučevo

 • Glavne značilnosti Ferate

  Mučevo je izrazita divja hudourniška soteska. Ob in v njej je nastala nova zavarovana plezalna pot, ferata Mučevo. V soteski se nahajata dve zavarovani plezalni poti. Lažja (ocena B, z mesti C) poteka na začetku po desni strani soteske nato pa po izrazitem grebenu. Težja je ocenjena z oceno D in s posameznimi mesti E, ki pa jih je možno tudi obhoditi. Ta poteka po soteski in čez steno soteske.

 • Datum izleta

  Sobota, 25. 6. 2022 ob 9:00

  Rezervni termin v primeru slabega vremena je 2. 7. 2022

 • Izhodišče

  Parkirišče na desni strani ceste Mežica – Črna na Koroškem, okoli 500 m pred naseljem Žerjav.

 • Lažja in težja Ferata

  LAŽJA FERATA: modre oznake na terenu

  Pot vodi čez lesen mostiček in po blagih serpentinah do pod stene. Plezanje poteka po izpostavljenem in razglednem grebenu nad sotesko. V zgornjem delu se ferata položi, pot pa nas prepelje do visečega mostu. Tu se združita obe ferati. Sledi še prečenje visečega mostu, na njegovi drugi strani se ferata konča.

  TEŽJA FERATA: rdeče oznake na terenu

  Od lesenega mostička nadaljujemo po soteski navzgor približno 80 m, do vstopa v ferato. Vstop in prvih 10 – 12 m je zelo zahtevnih (ocen E – možen obhod po soteski). V mokrem in vlažnem je zelo velika nevarnost zdrsa! Ferata je v nadaljevanju speljana po lažjem terenu, z manjšimi izpostavljenimi prehodi in prečenjem v levo, do prvega visečega mostu. Od njega plezamo po zahtevnih ploščah navpično navzgor (ocena E – možen obhod pred mostičkom desno navzgor), do drugega visečega mostu. Čezenj in po nekoliko lažjem terenu do previsnega dela (ocena E – možen obhod previsa). Sledi še plezanje po različnem terenu do roba stene, do zadnjega visečega mostu, ki se skupen z lažjo različico. Vsa najtežja mesta je možno obhoditi, s čimer dobi ferata oceno D.

 • Obvezna oprema

  Za ferato potrebujete osnovno obvezno opremo – čelada, samovarovalni komplet, plezalni pas, planinski čevlji, rokavice.

 • Prijava na izlet

  Prosimo, da do četrtka, 23. 6. 2022 izpolnite spodnjo prijavnico za udeležbo na izletu.

 • Več informacij

  Virginija Špeh

  041 432 770

Prijave na izlet so žal zaključene. Spremljajte nas na Facebooku in Instagramu za informacije o novih izletih v prihodnje.

Ferata Mučevo