Regeneracija po teku

Poslušajte svoje telo

Tek zelo pozitivno vpliva na naše zdravje. A po teku moramo poskrbeti za pravilno regeneracijo. Ne borite se proti svojemu telesu. Zdravje zahteva celosten pristop. Prav toliko energije, kot jo vložite v trening, naj ima tudi vaša regeneracija po teku.

Regeneracija po teku naj se prične približno 30 minut po teku. S pravilno prehrano in dodatnim raztezanjem, ki naj traja od 10 do 15 minut, boste poskrbeli za sprostitev mišic.

Priporočamo, da vsak trening začnete z ogrevanjem z lahkotnim tekom, dinamičnim raztezanjem in stopnjevanjem. Tako bo telo dobro pripravljeno na obremenitve, po teku pa boste skrajšali čas regeneracije.

Pripravite si energijsko ploščico

Da bi telesu omogočili regeneracijo, poskrbite, da po treningu vnesete v telo dovolj hranil. V prvih dveh urah po teku v telesu potekajo metabolični procesi regeneracije, zato si po teku privoščite regeneracijski napitek, ploščico ali smuti.

Idealno razmerje ogljikovih hidratov in beljakovin po telesni vadbi je 1 proti 4. Metabolični procesi se po dveh urah počasi umirijo. Ker je telo treba regenerirati še naprej, pijte dovolj vode. Zadostna hidracija je zelo pomembna.

Regeneracija po teku je lahko tudi zabavna. Energijsko ploščico za regeneracijo po teku si lahko pripravite kar sami. Naš predlog za recept je energijska plošica iz arašidov, arašidovega masla, suhih datljev in čokolade. Oglejte si celoten recept.

Raztezanje in regeneracija po teku

Miofascialna masaža

Miofascialna masaža oziroma valjčkanje je masaža za sprostitev, gibljivost, mobilnost in boljšo aktivacijo mišic. Z uporabo valjčka boste sprostili napetost v mišicah. Kar nekaj masažnih valjčkov je na voljo tudi v naši ponudbi.

Hladna prha je eden lažjih načinov za regeneracijo mišic. Hladna prha, ali še bolje hladna kopel, vas bo napolnila z energijo in svežino. Le pogumno!

Privoščite si masažo s hladilnim ali protivnetnim gelom. Po teku posedanje na kavču ni najboljša zamisel. Pojdite na krajši sprehod in pospešite pretok krvi v telesu, saj bo s tem hitrejša tudi regeneracija po teku.

Zvečer si pred spanjem privoščite toplo kopel s soljo in nato dovolj kakovostnega spanca.